Elektirk-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Haluk Külah ve ekibi; bio-MEMS ve enerji üreteçleri alanındaki çalışmalarının sonucunda geliştirdikleri enerjisini kendi üreten “Koklear Implant”(işitme cihazı) projesi ile özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara finansal destek veren Avrupa Araştırma Konseyi tarafından ODTÜ’ye verilen ilk ERC desteğini almaya hak kazandı.
Temelde bir işitme cihazı olan projede; kulak içindeki bir sistemin gelen akustik sinyali elektrik enerjisine çevirerek implantın çalışmasını sağlamasına dayalı bir sistem üzerinde çalışılıyor. Bu sisteme göre, “duyma problemi olan kişi, gece kulaklığı kulağına takacak, bir cep telefonu uygulaması yoluyla duymadığı tondan bir ses alacak, o sesle pil şarj olacak ve sabah kalkıp aygıtı kullanmaya devam edecek.”
Şu andaki koklear implant sistemlerinin çalışma prensibini tamamen değiştiren proje; çok zor fakat uygulanabilir olduğunun ve başarılırsa koklear implant teknolojisinde her şeyin değişerek yeni bir çığırın açılacağının gösterilmesinin ERC desteği alınmasına katkıda bulundu.
Uzağı hedefleyen, teknolojiyi tamamen kökünden değiştirecek ama uygulanabilir projeleri destekleyen, rekabetçi bir yapı olan ERC desteği alan proje ile; beş sene içerisinde cihazı prototip olarak ortaya koymak ve hayvan deneylerini yapmak, fakat daha uzun vadede, bir spinoff şirketle ticarileşmesi için çabalamak amaçlanıyor.
Kaynak: ODTÜ METU
Haberin devamı için dokunun